Το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού σε Ελλάδα-Τουρκία

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 έγινε σεισμός μεγέθους Μ 6 στην Κρήτη. Αυτό ήταν το σημαντικότερο σεισμικό γεγονός εκεί τα τελευταία 100 χρόνια. Τώρα η ανησυχία των σεισμολόγων επικεντρώνεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, συγκεκριμένα σε Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο, στις Σποράδες, στο Βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Με βάση την αστρο-χαρτο-γεωγραφία (A*C*G*) που είναι τεχνική προβολής των πλανητικών θέσεων στην επιφάνεια της Γης, ο σεισμός στην Κρήτη δικαιολογείται από τη γραμμή του Κρόνου στη δύση κατά την πανσέληνο που προηγήθηκε, στις 21 Σεπτεμβρίου. Η γραμμή αυτή (+/- 150 χιλιόμετρα) δείχνει και τις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας που εμφανίζουν σεισμική επικινδυνότητα μέχρι την επόμενη πανσέληνο της 20 Οκτωβρίου.

Την 19 Νοεμβρίου γίνεται μια σεληνιακή έκλειψη με τη Σελήνη στην 28 μοίρα του Ταύρου. Ταυτόχρονα γίνεται και μια σύνοδος Άρη-Ουρανού στις 12-13 του Ταύρου. Η αστρο-χαρτο-γεωγραφική προβολή, κατά την ώρα της εκλείψεως, των πλανητών που έχουν σημασία για την πρόβλεψη σεισμών αποτυπώνεται στην παρακάτω εικόνα.

Η σύνοδος Άρη-Ουρανού επιρρεάζει τις πιο κάτω σεισμογενείς-ηφαιστειογενείς περιοχές:

  1. Αλάσκα, Χαβάη και το σεισμικό ρήγμα Ειρηνικού-Ανταρκτικής (Ουρανός-Άρης σε μεσουράνημα/βάση του ωροσκοπίου, αντίστοιχα)
  2. Τα νησιά Jan Mayen βόρεια της Ισλανδίας, το μέσο-ατλαντικό ρήγμα, τα νησιά Windward στη Βενεζουέλα και τη Χιλή (Άρης-Ουρανός σε ανατολή/δύση)
  3. Τη Ρουμανία, το ανατολικό Αιγαίο-Μικρασιατικά παράλια-Δωδεκάνησα, την συνοριακή περιοχή του Κονγκό-Ρουάντα και το ρήγμα νότια της Αφρικής (Άρης/Ουρανός σε μεσουράνημα-βάση)
  4. Την Κίνα (περιφέρεια Sichuan), την Ινδονησία (περιοχή Sulawesi) και τα νησιά Macquarie κοντά στην Ανταρκτική (Ουρανός-Άρης σε δύση/ανατολή)

H γεωλογική επιρροή των εκλείψεων εκτείνεται από μερικές μέρες πριν το γεγονός και στους έξι μήνες που ακολουθούν μέχρι την επόμενη έκλειψη. Την επόμενη χρονιά αυτές είναι μία ηλιακή στις 30 Απριλίου, στην 11 μοίρα του Ταύρου, και μια σεληνιακή στις 16 Μαΐου, στην 26 Σκορπιού. Στο εξάμηνο που ακολουθεί μετά την έκλειψη του Νοεμβρίου θα υπάρξει αυξημένη δραστηριότητα με σεισμούς Μ 5>, ανάλογα με το μέγεθος των ρηγμάτων που υπάρχουν στις πιο πάνω περιοχές . Δεν θα ενεργοποιηθούν απαραίτητα όλα τα ρήγματα και ευχής έργο θα ήταν οι ισχυροί σεισμοί να γίνουν…στα νησιά των Μακάριων. Όμως, στην έκλειψη του Νοεμβρίου η Σελήνη θα σχηματίσει σύνοδο με τον Algol, έναν απλανή ο οποίος στην παραδοσιακή αστρολογία θεωρείται πολύ καταστροφικός.

Οι θέσεις των πλανητών σε μεσουράνημα/βάση του ωροσκοπίου έχουν μεγαλύτερη επίδραση από τις αντίστοιχες όπου φαίνονται να ανατέλλουν ή να δύουν. Η συνθήκη αυτή συντρέχει για τις περιοχές που αναφέρονται στο 1 και 3. Όμως, στην αραιοκατοικημένη Αλάσκα ακόμη και τα 7 Ρίχτερ είναι απλώς ειδήσεις και η Χαβάη είναι συνηθισμένη σε ηφαιστειακή δραστηριότητα και σεισμούς 6+ χωρίς απώλειες ανθρώπων. Περισσότερο επιβαρυμένη φαίνεται η συνοριακή περιοχή Κονγκό-Ρουάντα. Εκεί, τον περασμένο Μάιο, η έκρηξη του ηφαιστείου Nyiragongo κοντά στην πόλη Goma, συνοδευόμενη από δεκάδες μικροσεισμούς, προκάλεσε τη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων. Δεν αποκλείεται το φαινόμενο να επαναληφθεί, στις μέρες κοντά στην έκλειψη του Νοεμβρίου. Στη σεισμική περιοχή Vrancea της Ρουμανίας δεν παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες δραστηριότητα. Από τις άλλες περιοχές: Στα παράλια της Χιλής σεισμοί Μ 5> συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες μεταξύ 28 και 37 μοίρες νότιο πλάτος, η ίδια περιοχή επηρεάζεται από την σύνοδο Άρη- Ουρανού. Ένας η περισσότεροι ισχυροί σεισμοί εκεί πρέπει να είναι αναμενόμενοι. Στην Ινδονησία σεισμοί Μ 7> κάποιες φορές δεν έχουν συνέπειες για τον πληθυσμό και άλλες προκαλούν τραγωδίες.

Στην περιοχή του Αιγαίου-Μικρασιατικών παραλίων: α. Ο σεισμός Μ 7 της 30-10-2020 κοντά στη Σάμο που ενεργοποίησε τα ρήγματα της Σμύρνης δεν είχε μέχρι σήμερα ακολουθία ισχυρού μετασεισμού, β. Στα Δωδεκάνησα τους τελευταίους μήνες υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα ανάμεσα σε Νίσυρο-Τήλο, γ. Ορισμένοι σεισμολόγοι υποστηρίζουν ότι μεγάλη ενέργεια έχει συσσωρευθεί στο βόρειο τμήμα του ρήγματος της Ανατολία και είναι έτοιμο για μεγάλο σεισμό, μέχρι το 2023. Στη θάλασσα του Μαρμαρά και κοντά στην Κωνσταντινούπολη οι σεισμοί μπορεί να φτάσουν τα 7+, με πιο πρόσφατο τον καταστροφικό 7.6 στο İzmit, την 17-8-1999.

Από τα μέσα Νοεμβρίου και στο εξάμηνο που ακολουθεί μέχρι το Μάιο, είναι πιθανός ένας πολύ ισχυρός σεισμός σε Ελλάδα-Τουρκία κατά μήκος του 28 μεσημβρινού (+/- 150 χλμ). Περισσότερο επισφαλή φαίνονται τα Μικρασιατικά παράλια, η θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δωδεκάνησα. Τα πιο επικίνδυνα χρονικά διαστήματα είναι από 15/11 μέχρι 20/12/2021, η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και από 15/3/2022 μέχρι 16/5/2022.

Η δημοσίευση στα Αγγλικά

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.