Ο Ποσειδώνας στους Ιχθείς

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε την 21.3.2011, στην ιστοσελίδα Orion που διατηρούσα τότε. Επειδή παραμένει επίκαιρο, αναδημοσιεύεται εδώ χωρίς αλλαγές.

Μετά από 150 χρόνια περιπλάνησης, στις 4 Απριλίου 2011 ο Ποσειδώνας επιστρέφει στο δικό του ζώδιο, των Ιχθύων, όπου θα μείνει για τέσσερις μήνες. Μετά από μια ανάδρομη πορεία προς τον Υδροχόο, στις αρχές Φεβρουαρίου 2012 θα επανέλθει στους Ιχθύες και θα μείνει εκεί μέχρι το 2024. Η περίπου 14χρονη παραμονή του Ποσειδώνα σε κάθε ζώδιο τον κάνει πλανήτη που επηρεάζει γενιές ανθρώπων. Ειδικά για αυτόν πολλοί αστρολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν παράγει γεγονότα αλλά δημιουργεί ένα κλίμα μέσα στο οποίο εκδηλώνεται η επίδραση των άλλων εξωτερικών πλανητών. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι σε κοσμικό επίπεδο κάποια ιστορικά γεγονότα -σε γενικές γραμμές, όχι μεμονωμένα και ευδιάκριτα- μπορούν να αποδοθούν στην επίδρασή του.

Σε μια ιστορική αναδρομή, ο Ποσειδώνας ήταν στους Ιχθύες τις εξής περιόδους της τελευταίας χιλιετίας: 1029-1042, 1193-1206, 1356-1370, 1520-1534, 1684-1697 και 1847-1861. Η τελευταία περίοδος χαρακτηρίστηκε από την βιομηχανική επανάσταση και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Τα γεγονότα του 1848 οδήγησαν στη 2η Γαλλική Δημοκρατία αλλά και σε άλλες χώρες εκδηλώθηκαν παρόμοιες εξεγέρσεις: Ιταλικά και Γερμανικά κρατίδια, Αυστρο-ουγγρική αυτοκρατορία, Πολωνία, Βραζιλία. Κατά τη μετάβαση από το ξεπερασμένο φεουδαρχικό στο νέο αστικό δημοκρατικό σύστημα, τα στοιχεία του φιλελευθερισμού, του εθνικισμού και του σοσιαλισμού ήταν έντονα. Αυτό οδήγησε τον αστρολόγο Αντρέ Μπαρμπώ να συνδέσει τον πλανήτη με τις σοσιαλιστικές ιδέες και τις ανώνυμες μάζες. Αμφισβητείται αν η αύξηση του πληθυσμού στην Ευρώπη οδήγησε στην βιομηχανική επανάσταση ή αν έγινε το αντίστροφο αλλά το βέβαιο είναι ότι η αύξηση οδήγησε σε επισιτιστικό πρόβλημα και συνακόλουθα στις μετακινήσεις πληθυσμών – υπήρξε τότε μεγάλη μετανάστευση Ιρλανδών προς στην Αμερική και την Αγγλία. Εξάλλου, ότι έφτασε μέχρι τις μέρες μας στον τομέα των εργατικών δικαιωμάτων (συνδικαλισμός, ωράρια, εργασία γυναικών, ασφάλιση εργαζομένων, κοινωνικές παροχές) έχει τις ρίζες του σε εκείνη την εποχή.

Γενικότερα, τα ιστορικά παραδείγματα των προηγούμενων τεσσάρων διελεύσεων του Ποσειδώνα από τους Ιχθύες δείχνουν αμφισβήτηση των καθιερωμένων εξουσιών από τις μάζες. Δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσων και αποτελεσματικών αλλαγών αλλά μάλλον μια βαθμιαία αποσύνθεση ξεπερασμένων συνθηκών, οι οποίες σταδιακά αντικαθίστανται με νέες. Με βάση τις μέχρι τώρα ιστορικές παρατηρήσεις μπορεί να υποστηριχθεί ότι:

  1. Η διέλευση του Ποσειδώνα απέναντι από την Παρθένο στα επόμενα 14 χρόνια θα αναμορφώσει τις εργασιακές σχέσεις. Ήδη η ανεργία, τα ελαστικά ωράρια και οι χαμηλότερες αμοιβές είναι γενικευμένο φαινόμενο στο Δυτικό κόσμο, το οποίο τείνει να θεσμοθετηθεί. Παίρνοντας υπόψη και τον αλτρουιστικό χαρακτήρα του Ποσειδώνα και των Ιχθύων, φαίνεται πως οι διάφορες μορφές εθελοντικής εργασίας θα επεκταθούν σαν κοινωνικό αντιστάθμισμα της αυξανόμενης ανεργίας. Ακόμη, καθώς οι άνθρωποι θα έχουν λιγότερα χρήματα για ξόδεμα, οι επιχειρήσεις του θεάματος και της διασκέδασης θα υποτιμηθούν και ο κόσμος θα στραφεί προς ανέξοδους ή φτηνούς τρόπους διασκέδασης.
  2. Οι τιμές του πετρελαίου επιδρούν στις τιμές των τροφίμων σε βαθμό που όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται και το επισιτιστικό πρόβλημα οξύνεται σε πολλές χώρες. Προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τα προϊόντα του πετρελαίου η παραγωγή βιοκαυσίμων συντελεί σε μεγαλύτερη μείωση των διατροφικών αποθεμάτων. Φαίνεται ότι με κυριότερη αιτία το επισιτιστικό η μετανάστευση θα ενταθεί, όπως έγινε και στο παρελθόν.
  3. Η πολιτική αποσταθεροποίηση στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Αραβικού κόσμου θα προκαλέσει στην αρχή αυξητικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου. Αυτές θα αντισταθμιστούν σε ένα βαθμό με τη χρήση του φυσικού αερίου, μετά την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος Λεβιάθαν στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Η ανακάλυψη αυτή είναι ο κυριότερος παράγοντας των πολιτικών αλλαγών που γίνονται τώρα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Η ανάγκη για πρώτες ύλες θα κάνει τα βιομηχανικά κράτη να μην υπολογίζουν οποιαδήποτε καλή πρακτική στις διεθνείς σχέσεις τους και να επωφελούνται από την αναταραχή στον Αραβικό κόσμο.
  4. Ορισμένοι αστρολόγοι συνδέουν το Ισλάμ με τον Κρόνο, οι περισσότεροι με την Αφροδίτη. Παρόμοιες διαφορές είναι αδυναμίες της πολιτικής αστρολογίας που δυσκολεύουν την πρόβλεψη. Όποια άποψη και αν ακολουθήσει κάποιος, στο ωροσκόπιο εισόδου του Ποσειδώνα στις 3.2.2012 και οι δύο πλανήτες προσβάλλονται, με αντίθεση από τον Δία και τον Άρη αντίστοιχα. Είναι φανερό ότι η ένταση στις σχέσεις Δυτικών και Αραβικών κρατών, χωρίς να αποκλείονται και οι πολεμικές επεμβάσεις, θα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της δεκαετίας.
  5. Ο Ποσειδώνας, κατά την διέλευση του από τις πρώτες μοίρες των Ιχθύων, θα σχηματίσει σύνοδο με τον Χείρωνα. Ο τελευταίος συνδέεται με την οικολογία και την έννοια του “διδάσκομαι από τα παθήματα των άλλων”. Από την άλλη πλευρά, η εκμετάλλευση του Λεβιάθαν κοντά σε αντιμαχόμενα κράτη δημιουργεί μεγάλο οικολογικό κίνδυνο, σε περίπτωση που οι εγκαταστάσεις άντλησης πληγούν από πολεμική ενέργεια. Η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα και ένα ατύχημα ανάλογο με αυτό του Κόλπου του Μεξικού θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλα τα κράτη που την περιβάλλουν. Θεωρώ ότι το προηγούμενο της Αμερικής θα λειτουργήσει τα πρώτα χρόνια παραδειγματικά και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου δεν θα ξεκινήσει αν δεν εξασφαλιστεί πρώτα, πολιτικά και στρατιωτικά, η γύρω περιοχή. Ακόμη, η πρόσφατη κρίση στην Ιαπωνία θα κάνει τις χώρες που έχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις να εξετάσουν πιο προσεκτικά τις συνθήκες λειτουργίας και να αναβάλουν την επέκταση τους. Το τετράγωνο Πλούτωνα-Ουρανού, που θα εμφανίζεται σε όλη σχεδόν τη δεκαετία, δεν αποκλείει και άλλα παρόμοια ή μεγαλύτερης έκτασης ατυχήματα. Υποδηλώνει όμως και σημαντικές εφευρέσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Εκτιμώ ότι η ενέργεια αυτή θα αρχίσει να χρησιμοποιείται εκτεταμένα μετά το 2025, γεγονός που θα οδηγήσει σε έξαρση της παραγωγής και αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας. Μέχρι τότε η άντληση πετρελαίου από τη θάλασσα θα παίζει όλο και σπουδαιότερο ρόλο με αναζήτηση αποθεμάτων και στις πολικές περιοχές.
  6. Η αλιεία θα αποτελέσει ένα θέμα που θα βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο. Μέχρι τώρα οι πολιτικές των κρατών δεν είχαν σοβαρά αποτελέσματα και τα αλιεύματα κινδυνεύουν να γίνουν είδος υπό εξαφάνιση. Η ενοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο των πολιτικών για την αλιεία  είναι πολύ πιθανή στα επόμενα 14 χρόνια. Οι θαλάσσιες καλλιέργειες θα επεκταθούν και θα αποτελέσουν αντικείμενο μεγαλύτερης φροντίδας από οικολογική πλευρά. Σε αυτό θα βοηθήσει και η πρόοδος στην ωκεανογραφία.
  7. Η τάση φυγής από την πραγματικότητα που έχουν πολλοί άνθρωποι θα γίνει πιο φανερή μέσα στην κοινωνία και πιστεύω ότι θα αρχίσει να εκδηλώνεται με τρόπους υγιέστερους από τα ναρκωτικά, το ποτό κλπ γιατί ο Ποσειδώνας τονίζει τα καλά χαρακτηριστικά στο ζώδιο της κυριαρχίας του. Έτσι η τέχνη, η κλίση προς το μυστικισμό και το υπερβατικό θα ενισχυθούν. Σε κάποιες τέχνες -μουσική, ζωγραφική, γλυπτική- μόδα θα γίνουν οι αφηρημένες μορφές έκφρασης. Εκτιμώ ότι η 3D τεχνική, η οποία δεν είχε μέχρι τώρα επιτυχία στο video και την τηλεόραση, θα γενικευτεί στον κινηματογράφο και θα κάνει τις αίθουσες να ξαναγεμίσουν.
  8. Με την πρώτη είσοδος του Ποσειδώνα στους Ιχθείς, στις 4 Απριλίου 2011, τονίζονται, για την Ευρώπη τουλάχιστον, τα οικονομικά ζητήματα στα οποία έχω πολλές φορές αναφερθεί. Το ωροσκόπιο εισόδου της 3 Φεβρουαρίου 2012 ο Ποσειδώνας σχηματίζει όψεις με όλους τους εξωτερικούς πλανήτες και για τις Ευρωπαϊκές χώρες έρχονται στο προσκήνιο το σύστημα υγείας, το σωφρονιστικό, η εκπαίδευση, η αστυνομία και η δημοσιοϋπαλληλία. Η γενικευμένη αναθεώρηση των υπηρεσιών αυτών θα γίνει σε αναφορά προς το κοινωνικό τους όφελος (μεγάλο τρίγωνο Ποσειδώνα – Κρόνου – Σελήνης). Το τρίγωνο με τον Κρόνο από τον 2ο οίκο προς τον Ποσειδώνα στον 6ο δείχνει οικονομικούς περιορισμούς αλλά και πιο ανθρώπινη διαχείριση των συστημάτων υγείας.
  9. Το ωροσκόπιο της εισόδου του Ποσειδώνα στις αρχές Φεβρουαρίου εμφανίζει ένα Τ-τετράγωνο Σελήνης -Άρη -Αφροδίτης. Θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον για την ηθική και τις πρακτικές σχετικά με την έκτρωση, την κλωνοποίηση και τα βλαστοκύτταρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις μέρες αυτές συζητείται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ η παραγωγή τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και η πρώτη ρύθμιση για την απαγόρευση τους απορρίφθηκε προχθές. Η χρήση αυτών των τροφών θα γίνει πεδίο αντιπαράθεσης σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του πλανήτη στους Ιχθύες. Ακόμη, μια ανακάλυψη στον φαρμακευτικό τομέα ανάλογη σε σπουδαιότητα με την ανακάλυψη των αναισθητικών είναι πολύ πιθανή τα επόμενα χρόνια.

Η δεκαετία που άρχισε θα καθοριστεί αστρολογικά από την παρουσία του Ουρανού στον Κριό, του Πλούτωνα στον Αιγόκερω, του Ποσειδώνα και του Χείρωνα στους Ιχθύες. Οι όψεις που λειτουργούν συνεχώς είναι το τετράγωνο Ουρανού-Πλούτωνα και το εξάγωνο Πλούτωνα-Ποσειδώνα. Η πρώτη όψη πολιτικά προτείνει δεξιές επιλογές, η δεύτερη ενισχύει το ενδιαφέρον για τους κοινωνικά εκτοπισμένους: μετανάστες, πρόσφυγες, φτωχούς. Χάρη στη δεύτερη όψη στις προηγμένες χώρες η αγαθοεργία θα ενισχυθεί με διάφορους τρόπους πέρα από τους παραδοσιακά αρμόδιους θεσμούς – Κράτος και Εκκλησία. Οι Δήμοι, οι τοπικές κοινωνίες και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα συμβάλλουν περισσότερο στο ξεπέρασμα μιας δύσκολης από πολλές απόψεις περιόδου. Μετά το 2024 το πλανητικό τοπίο θα αλλάξει και η ανθρωπότητα θα ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο.

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.