Δίδυμα και αστρολογία

Μετάφραση του αντίστοιχου άρθρου στα Αγγλικά 

Οι επικριτές της αστρολογίας μερικές φορές επικαλούνται τις διαφορές στο χαρακτήρα και τη μοίρα των διδύμων, αγοριών ή κοριτσιών, προκειμένου να κλονίσουν τα θεμέλια της. Η αμφισβήτηση δεν είναι καινούργια. Διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Καρνεάδη (214- 129 π.Χ). Ο Έλληνας φιλόσοφος παρέταξε δύο επιχειρήματα: 1) Γιατί τα δίδυμα, ενώ έχουν το ίδιο ωροσκόπιο, έχουν διαφορετική ζωή ή αλλιώς γιατί ο γιος ενός βασιλιά και ο γιος ενός σκλάβου, που γεννήθηκαν την ίδια ώρα, δεν μοιράζονται το ίδιο πεπρωμένο; 2) Όλοι οι άνδρες που σκοτώθηκαν στην ίδια μάχη θα έπρεπε να έχουν το ίδιο ωροσκόπιο. Στο δεύτερο επιχείρημα δεν έχει βρεθεί απάντηση. Είναι προς το παρόν αδύνατο σε οποιοδήποτε κλάδο της αστρολογίας να εξηγήσει μαζικά γεγονότα όπου η μοίρα επιφέρει ξαφνικά το ίδιο χτύπημα σε πολλούς ανθρώπους.

Το πρώτο ερώτημα απαντάται εύκολα: Πρόκειται για τον ωροσκόπο, η μοίρα του ζωδιακού που ανατέλλει στον ορίζοντα κάθε τέσσερα λεπτά της ώρας. Το πρώτο ωροσκόπιο με αυτή τη μορφή εμφανίστηκε τον 4ο π.Χ αιώνα και αποτέλεσε ένα σημείο καμπής στην ιστορία της αστρολογίας. Αυτή η μοίρα -μία από τις 360- έχει το δικό της χαρακτήρα αλλά αλλάζει γρήγορα. Η μετακίνηση φέρνει μία νέα ενεργειακή ποιότητα στον ορίζοντα και ίσως μία όψη με κάποιον πλανήτη, η οποία δεν υπήρχε πριν από 4 λεπτά, σχηματίζεται τώρα. Αυτό ισχύει ειδικά για τις προόδους και τις διελεύσεις, στις οποίες είναι επιτρεπτό όριο δόνησης μόνο μιας μοίρας. Άλλωστε, στην περίπτωση των διδύμων η διαδικασία της γέννησης (πρώτη αναπνοή, πρώτο κλάμα, κοπή του ομφάλιου λώρου, δεχτείτε ότι θέλετε) σπάνια ολοκληρώνεται σε διάστημα τεσσάρων λεπτών και η διαφορά μερικών λεπτών μπορεί να καθορίσει μία ολόκληρη ζωή. Αυτή είναι η εξήγηση του παράδοξου των διδύμων στην αστρολογία.

Όμως, βλέποντας το δέντρο οι σκεπτικιστές ξεχνούν το δάσος. Πώς αυτοί εξηγούν το παράδοξο της απλής αδελφικής συγγένειας: παιδιά που προέρχονται από τους ίδιους γονείς δηλαδή έχουν τα ίδια γονίδια, μεγάλωσαν στην ίδια οικογένεια και έχουν την ιδια κοινωνικοοικονομική κατάσταση, πολύ σπάνια έχουν την ίδια προσωπικότητα και το ίδιο μέλλον. Το DNA, θα μπορούσε να αντιτάξει κάποιος.Αυτό ακούγεται καλά αλλά το μεγαλύτερο τμήμα του DNA ενός ανθρώπου ταιριάζει με οποιουδήποτε άλλου, κάνοντας τη διαφορά μεταξύ τους δύσκολη. Ακόμη και τα τμήματα του DNA που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση, μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά. Αν και δεν μεταβιβάζονται όλα, κανένα παιδί δεν έχει ζεύγη, τα οποία δεν έχουν και οι γονείς.
Από την άλλη πλευρά, η απλοποιητική φροϋδική αντιμετώπιση που υποστηρίζει πως η διαφορά των διδύμων οφείλεται στο ότι “η μαμά αγαπούσε περισσότερο το ένα από τα παιδιά και ο μπαμπάς το άλλο” δεν μπορεί να δικαιολογήσει χαρακτήρες και πεπρωμένα τα οποία, ενώ προέρχονται από την ίδια πηγή, διασκορπίζονται στις τέσσερις γωνιές του ορίζοντα, το καθένα ανάλογα με το πεπρωμένο που του απονεμήθηκε από τις τρεις αρχαίες ελληνικές θεότητες: την Κλωθώ, τη Λάχεση και την Άτροπο.

© astrolocality.wordpress.com, 2019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.